Vacker vägg, del 9

Den heliga jungfru Maria Kazanskajas kyrka finns i andra våningen av en 1700-tals kasernbyggnad.
Den heliga jungfru Maria Kazanskajas kyrka finns i andra våningen av en 1700-tals kasernbyggnad. Hade svårt att hitta mer info om kyrkan på nätet.

Den här väggen är ju bara helt underbar. I huset finns också stadens socialbyrå, med ingång från långsidan, och här har biblioteket funnits förr. Frivilliga brandkårens festlokal finns här än i denna dag, också med ingång från gatan. Byggnaden ligger granne med en del av Lovisa sjukhus.

Del åtta av vackra väggar, som egentligen var en mur, hittar du HÄR.

10 reaktioner på ”Vacker vägg, del 9

  1. Väggen är sned för då den byggdes så skulle den vara inne i en bastion. Korset uppe på gaveln syns inte på fotot. Det är fråga om en sk fältkyrka, dvs den följde med trupperna under krig sedan 1700-talet. Ikonostasen är alltså ihopfällbar. Kyrkan har varit i Lovisa sen 1833. Nuförtiden har Lovisa ortodoxa församling ingen egen kyrkoherde, utan kyrkoherden kommer från Kotka ort församling och håller liturgierna. I kyrkan finns dyrgriper, bl a en bibel som det bara finns tre exemplar av i världen. De två andra finns i Paris och Moskva.

  2. Brandkårshuset har fyllt och fyller väl fortfarande många funktioner. Som barn fick man ofta höra om de trevliga festligheterna som ofta ordnades här efter krigstiden. Den ortodoxa klockstapeln bredvid är speciell och känns som en del av lilla Lovisas idyll.

    1. Visst har man varit med om många fester på brandkårshuset, förutom frivilliga brandkårens egna har det varit födelsedagsfester och bröllop.
      Tack för ditt besök på min blogg!

      1. Din blogg är trevligt skriven och speciellt fotona är intressanta. Tack för att du delar med dig! 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s