Vintervyer från Lovisa – och om Andrum

Jag promenerade till och från frissan och stack mig in till mataffären på vägen hem. En promenad på cirka två kilometer totalt sett. Fick lagom med frisk luft och rosor på kinderna då vi har minus sex grader. I går kväll och i natt fick vi lite snö också, så just nu är det fint ute!

Östra Tullgatan med biografhuset till vänster. Den gula byggnaden är stadsbiblioteket.
Östra Tullgatan med biografhuset till vänster. Den gula byggnaden är stadsbiblioteket.
Kapellparken sedd från Östra Tullgatan.
Kapellparken sedd från Östra Tullgatan.

Nu är det dags att börja varva ner inför jul. Jag ska resa bort över några dagar också, därför har jag haft det lite extra jäktigt söndag, måndag, tisdag.

På morgnarna har jag faktiskt tagit för vana att lyssna på Andrum i radion. Programmet är bara fem minuter långt, men man får många visdomsord med sig för resten av dagen.

I dag pratade personen som ledde programmet om förmågan ”att vända andra kinden till” Hur svårt är det inte att låta bli att fräsa tillbaka då någon fräser åt oss? Hur mycket ska man tåla? Får man inte säga ifrån om man tycker att man blir orättvist behandlad?
Budskapet var ändå att svara med vänlighet och kärlek, med den förståelse som den argsinta motparten högst troligen saknade när hen betedde sig oschysst mot dig. För om du ”vänder andra kinden till” blir det svårare för den arga att fortsätta vara arg och spy galla över dig.
Det ligger mycket i klokorden som sägs i Andrum.

48 reaktioner på ”Vintervyer från Lovisa – och om Andrum

 1. Fast där håller jag inte med. Man ska säga ifrån men man kan göra det på ett korrekt sätt. Att vända andra sidan till när man utsätts för dumheter äter en inifrån med tiden. Och vad lär det den andra personen? Att det är ok.

  1. Jag önskar att jag hade ett klokt svar. Ok är det ju inte att utsätta nån för dumheter, men den som gör det mår ju dåligt själv.
   Att då svara med att på något sätt SE den andra och dess svagheter, problem… allt det som förorsakar missunnsamheten, avundsjukan och vad det må vara … det kan vara bra ibland, tror jag.

   1. Absolut men trots att människor mår dåligt så har dom inte rätt att dra med sig andra i skiten. Jag har ju levt med människor som haft diagnoser som gör att dom ofta agerar så och jag har fått lära mig att vände jag andra kinden till (jag gjorde det i början) så fortsatte dom bara. Tydliga gränser för beteende var absolut nödvändigt

   2. Där har du rätt! Det är så lätt att bli medberoende med sådana som mår dåligt. De bara suger åt sig av hjälpen men ställer sällan upp och är vänligt bemötande själva…
    Gränser behövs.

 2. Ja, det är inte alltid så lätt att vända andra kinden till- och man vill ju ibland inte ”förminska” sig själv. Men jag håller helt med att försöka vara snäll och vänlig- trots allt- jag tror stenhårt på det där med att allt är som en boomerang- man får tillbaka det man ger! kanske inte på de sätt man tror men på ett eller annat sätt brukar det bli så!
  Ha en fin tisdag
  kram

  1. Just det, det framkom också att det här med att vända andra kinden till är något av det svåraste – just för att vi tycker att vi har rätt, inte vill förminska oss själva.
   Men visst är det oftast surkarten som har de största problemen 🙂
   Tisdagskram!

 3. Att vända andra kinden till låter som ett förskönande av att inte våga säga ifrån. En sorts feghet. Jag hör nog till den gruppen själv, och det är inget jag är stolt över. En annan mening i ditt inlägg tycker jag dock mycket om; nu är det dags att börja varva NER inför jul. Första gången jag stöter på detta. 🙂

  1. Jag tror att man i Andrum försökte få oss att reflektera över att problemet oftast sitter hos den som anfaller, och att om man inte svarar med samma ilskna mynt rinner det arga av folk.
   Jepp – NU ska vi varva ner 🙂

 4. Nej, jag ska inte säga vad jag brukar säga om dina bilder;-)
  Håller med Marias första kommentar. När någon fräser åt mig, så fräser jag helt klart tillbaka för att jag vill helt enkelt! Tror att det är bara ”troende” som låter bli och ”spelar” martyrer.

  Då jag vet att du ska till Täby – ta med dig ett paraply. Det kan nämligen bli regn – som hela dagen idag. Kan även rekommendera att du packar broddar. Det är aningen halt om man säger så.

  1. Jag räknar mig som kristen, och troende, men inte så att jag går i kyrkan så ofta ”som man borde” 🙂
   Jag vill inte heller spela martyr. Vi har alla våra sätt att bemöta människor som behandlar oss illa, om jag uttrycker mig diplomatiskt.
   Huj då – inte vill jag ha regn i Täby! Men det är ju inte jag som bestämmer heller 😀

 5. Tycker man kan svara med vänlighet i tonen, men det beror också på. Är det något riktigt korkat och barnsligt från den ”elaka”, så man knappt vet vad man ska säga, då det inte finns något att säga, då vänder jag och går (ofta småfnittrande inombords över den tragiska människa som stått mitt emot mig) 😊

   1. 😠😠😠 Nej, kommer det så varar det knappt tre dagar … känns det som. Därför jag älskar att skotta!!! 😂😂😂

 6. Härligt med snö, då blir det ljusare också. Här är det mörkt och dimma. Gatulamporna som styrs av ljuset slocknar aldrig.
  ”Att hålla andra kinden till” är säkert bra i vissa situationer men inte alltid. Jag har alltid haft svårt att bara acceptera att någon är orättvis. Då börjar jag argumentera utan att vara elak men på ett väldigt bestämt sätt.
  Svårt att avväga vad som är ”rätt” och ”fel”.

  1. Har också svårt med orättvisor, lögner, förtal, missunnsamhet – försöker alltid peppa och stödja andra, fastän jag också kan ha känslor av ”varför får eller kan inte jag det där”.
   Man vet ju hur man själv vill bli behandlad, med vänlighet och respekt – så försöker jag behandla andra.

 7. Det är nog ett av de svåraste ämnena – hur man agerar eller ska agera mot en annan person. Intressant att tänka tanken dock – och ta sig en funderare. Jag vet att jag tyvärr låter blir att säga ifrån – så det ska jag lära mig.

   1. Nej, men jag tänker väl att ska det verkligen alltid behövas – säga ifrån? Och det är väl där jag går fel – allt är inte självklart för alla. 🙂

   2. Redan det att någon måste säga ifrån pekar ju på att nån annan skridit över en gräns, eller hur?
    Det är en balansgång kring mycket i det här fallet.
    Kram och tack för dina kloka tankar!

 8. Jag tror ilska många gånger är fel, även om ilska i sig kan vara en drivkraft. Sen tror jag inte på att vända andra kinden till, mer än undantagsvis. Det finns många andra sätt att bemöta surkartar, även om jag inte bemästrar det särskilt bra.

 9. Lyckost som fått snö och lite kallare. Här är det grått och trist, några varmgrader så man får ingen julkänsla.

  Jag gillar inte det uttrycket för jag har själv fått vända andra sidan till hur många gånger som helst.Fast jag har inte skällt ut personen men jag har börjat att svara på det dom säger till mig men inte elakt för jag har sett att det tar bättre och man får lite mer respekt. Hen hör kanske att det hen sa var dumt. Fast om nån säger nåt elakt utan anledning så säger det mer om den personen än mig. Jag är en magnet för vissa tyvärr.

  Ha en skön onsdag
  kram
  Malin

  1. Uttrycket ”vända andra kinden till” kommer väl från bibeln, och det har väckt en intressant diskussion här.
   Jag tycker du gjort rätt som inte skällt ut men ändå sagt i från på ditt sätt. Alla av dem som säger nåt klantigt förstår inte själva att de gjort det.
   Ibland klantar vi ju oss också 🙂
   Och jag känner mig också som en magnet ibland, som drar till mig en viss sorts personer, som jag först tror att är mina vänner, men sedan händer nåt – ofta fattar jag själv inte vad – och allt är förändrat 😦
   Kram på dig!

 10. Ditt lovisa är verligen fint.. det där med att vända andra kinden till låter bra men det är svårt tycker jag speciellt eftersom jag har ett hetsigt humör men ibland lyckas jag faktiskt 🙂

  1. Ibland önskar jag att jag kunde vara hetsigare och ryta till, men sådan är jag inte.
   Jag är väl lite för snäll och förlåtande – och utnyttjas därför, är ett tacksamt mål att frysa ut osv.
   Men inte vill jag bli beräknande och elak heller 😀

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.