Finland 100 år!

Man kan ha olika åsikter om fyrverkerier. Många djur är rädda och ägarna tvingas ta till olika knep för att de fyrbenta vännerna ska överleva den stress smällandet medför.
Somliga tycker att vi bränner upp pengar på helt onödiga saker då det finns människor som svälter i världen.

Lovisa stad har under många års tid tagit emot nyåret på torget, redan klockan 18 med en familjefest. Det har många varit tacksamma för, medan andra att ett löjes skimmer fallit över staden… ”inte är det ju nytt år ännu klockan 18”…

I går togs det nya året in vid Skeppsbron. Fyrverkeripjäserna sköts upp från ena ändan av gästbåtsbryggan, på rejält avstånd från publiken som samlats på stranden. Gissningsvis var över tusen personer på plats för att välkomna det nya året, som samtidigt är Finlands 100-årsjubileum.

Med tanke på jubiléet, och det faktum att det inte på många år arrangerats något pampigt vid tolvslaget i vår stad, tycker jag det här var värt pengarna – trots att de bokstavligen gick upp i rök 🙂

Grattis Finland, hela året!

14 reaktioner på ”Finland 100 år!

 1. Jag tycker är fyrverkeriet är som bäst när den är välplanerat av kommunen eller nån aktör. Jag hatar verkligen det privata puffandes hit och dit som egentligen varken vackert eller intressant.
  Grattis på 100.

 2. Grattis Finland:-)
  Du var väldigt stadig på handen måste jag säga! Ett toppen fyrverkeri. Å jag tycker det är självklart att Lovisa kommun ska inleda det här året med ett pampigt fyrverkeri. Absolut inte bortkastade pengar!

 3. Kul att läsa att er plats för firandet heter likadant som vår 🙂 Jag tyckte det lät som en utmärkt idé att de brukat ha ett firande kl 18. Här har många efterlyst det. Även här har det gnällts mycket om att kommunen skjuter pengarna i luften men just fyrverkeriet har stadens företagare betalat och kommunen stod för det övriga bl.a. Roger Pontare.
  Önskar dig ett riktigt gott nytt år!

  1. Ja, nu vet jag faktiskt inte om bara staden bekostat fyrverkeriet, det kan ligga företag och andra bakom – men tack ska alla ha för att det var så fint!
   Önskar dig en god fortsättning på 2017 och ett fint bloggår!

 4. Här började kommunen 2015 med att arrangera en massa saker under eftermiddagen på nyårsafton och sedan avsluta med raketer vid 17 tiden. 2016 fyllde stan 100 år och jubileumsåret avslutades som det började med massor av olika aktiviteter på eftermiddagen och slutades med pampigt fyrverkeri till musik. Tycker de är bra att de kör på eftermiddagen, då kan man njuta ostört av det från skjutgalna nyårsfirare…

  1. Vi hade också blivit vana vid familjefesten vid klockan 18 på torget.
   Men nu var det kul med något lite annorlunda när över tusen personer (uppskattningsvis) samlades vid stranden för att välkomna det nya året.

 5. Tycker det är bra om staden eller kommunen sköter det. Det har varit väldigt stökigt med många polisinsatser här i Sverige.
  De pratade idag om 100-års dagen. Sveriges Radio P1! Då tänkte jag på dig. För utan dig hade jag inte vetat det redan. Roligt att du filmade!

  1. Och så roligt om någon i Sverige noterar 100-års dagen. Jag kunde ha preciserat att det är 100 år av självständighet vi firar i år.
   Finland är ju annars något äldre än bara hundra år 😀

 6. Jag är förtjust i fyrverkerier men bortsett från någon liten raket när barnen var små så köper vi aldrig några själva. Det är så vackert med dessa färger och stjärnor mot en mörk himmel, vi sitter oftast ute i pergolan och tittar med våra champagneglas. Jag undrar om det verkligen inte finns något bra för rädda hundar. Vacker liten film.

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.