Happy hour

… får man nu äntligen också marknadsföra i Finland.
Så då kan jag visa lite snacks och ett glas skumpa på min blogg utan att någon ondgör sig. Det har hänt några gånger att personer som inte gillar mig försöker komma åt mig den vägen.

Sitter och väntar på väninnan som snart kommer med sitt skumpaglas och sina snacks.

Jag tycker det är dags för en ännu liberalare alkoholpolitik i Finland. Starkspriten kan hållas på Alko men viner som inte klassas som starkviner kunde få säljas i mataffären. Från och med 1.1.2018 får man sälja alkoläskedrycker, öl och long drink med styrkan 5,5 procent i livsmedelsaffärer och på servicestationer.

Alla tycker ju inte lika. Man tror att Finland super ihjäl sig och att livet fördärvas för många. Det gör det säkert, men den inriktningen fanns nog redan innan starkölen kom till mataffären.

Eller som en bekant sa, ”då två generationer överlevt det här kanske vår alkoholkultur blivit en annan”. I Sydeuropa säljs sprit och vin i affär som affär. Super folk ihjäl sig där? Ja, det händer säkert – det finns alkoholister i alla länder.

Det är förmyndarsamhället som jag inte gillar. Bor vi i EU ska samma regler gälla alla. Sprit och vin bort från affärerna i Sydeuropa, eller samma regler för oss här i Norden. Tillgänglighet. Inte monopol såsom nu, av Alko och Systembolaget.

Kanske jag häller bensin på elden när jag skriver det här, men detta är MIN åsikt och så här har jag tänkt ett par årtionden.

34 reaktioner på ”Happy hour

 1. Det sägs ju att det finns betydligt fler människor med missbruksproblem och skrumplever i Sydeuropa men själv tänker jag mest på att jag vill ha Systembolagets alla drycker i en butik, både de med och de utan alkohol. Jag vill ha den duktiga personalen att rådfråga om dryckesval. Vare sig utbudet av drycker eller kunnigheten lär man få i en vanlig matbutik.

  1. Men tänk om Systembolaget också fick finnas kvar och ha samma sortiment?
   Priserna behöver inte gå ner, jag vill bara ha tillgänglighet.
   Då kan den som vill gå till bolaget och få råd av experter där 🙂

   1. Det är tur var och en får tycka som den vill. Själv håller jag med hyrestanten till fullo. Jag vill också ha systembolaget kvar för utbudet och kunnigheten. Kolla bara i Danmark – du kan gå in i tio valfria butiker som säljer alkohol och du kommer att finna ett nästan identiskt utbud. Du får storsäljarna. Säljs alkohol i vanliga affärer försvinner systembolaget av den enkla anledningen att du kan inte både äta kakan och ha den kvar. Och vaddå tillgängligheten? Vet iofs inte hur Alkos öppettider är men här kan du gå på systemet sex dagar i veckan och nog 17 kan man väl planera såpass?? Det är trots allt inte så länge sedan mataffärer mm inte hade öppet mer heller.
    SÅ nu har jag gnällt färdigt för ett tag framöver 😉

   2. Jag tycker att Systembolaget hos er, och Alko hos oss, kan finnas kvar men inte ha monopol.
    Den som vill ha spetskompetens m.m. går till bolaget, men att ha valfrihet att köpa svaga viner i mataffären tycker jag vore mycket bra.
    Alko har rätt bra öppet, men t.ex. på helger är det stängt – finska mataffärer får ha öppet i stort sett när de vill i dag 🙂

   3. Jag förstår din tanke, men jag tror att man får välja. Antingen som det är nu eller som det är i Danmark o söder ut.
    Mataffärer har numera öppet i stort sett dygnet runt årets alla dagar. Bara affären jag bor granne med ändrade nyligen till öppet 7-23 vardagar och helger 8-23. Tror inte de hade stängt en enda dag förra året – och jag tror de hade öppet 8-23 under jul o nyår mm. Tycker synd om butikspersonalen…

   4. Ja, visst har affärernas öppethållningstider slirat iväg, men alla har inte öppet hela tiden, det finns de som tänker på personalen.
    Men vin kan man inte köpa i mataffären, och Alko har inte öppet på söndagar, inte heller på helger. Klart man kan planera sina inköp, det är inga stora problem.
    Men jag gillar inte förmyndarmentaliteten.

 2. Håller med. De som har problem skaffar alltid det dom vill ha oavsett om det är lätt eller svårt. Danskarna klara det och jag som bott många år i Malmö har också klarat mej.
  Ha en mysig kväll

  1. Minns hur det kändes otroligt att som 16-åring i Danmark för många år sedan få köpa sprit från en vanlig affär!
   Vet inte vilka regler som gäller där nu 40 år senare, men kan inte tänka mig att de skärpts 🙂
   Ha en fin kväll du med!

 3. Jag gillar sortimentet på bolaget i Sverige, det finns inte på livsmedelsbutiker utomlands men jag tycker att folk själva ska bestämma. Är alkohol lagligt och det är det ju så ska det kunna säljas på fler ställen. Säger jag som inte ens tänkt dricka mer 😊

  1. Ja, det betyder ju inte att man måste börja dricka mer om det blir tillgängligt.
   Somliga gör det säkert, för att det är lättare än då man måste gå till Systembolaget… men på sikt, ansvaret är ju hos oss själva.

 4. För mig personligen vore det bättre om jag kunde köpa exvis vin i den vanliga handeln som jag gör när jag är ute och reser. Det finns dock en del fördelar med Systembolaget. Dom är duktiga på att göra kvalitetskontroller och man får sällan nåt riktigt dåligt.

  1. Jo, jag tycker att Systembolaget och Alko kunde få finnas kvar, och ha sin spetskompetens för bättre viner osv.
   De kunde också få sälja starkspriten, men släpp vinet loss i mataffärerna, tack 😀

 5. Sverige har ju ungefär samma(korkade) alkoholpolitik som Finland. Håller helt med dig i det du skriver. Happy Hour har vi här, men så långt som att man får sälja alkoholdrycker upp till 5,5% på supermarkets har vi inte kommit än. Hoppas den svenska regeringen tar sig en titt mot vårt östra grannland.
  Kan väl säga som så att jag aldrig sett en alkis i varken Spanien, Italien eller i ett annat sydeuropeiskt land. De finns säkert, men de är absolut inte så synliga som här i stor-Stockholm.
  Så GRATTIS!!!

  1. Hörde i dag att vi får köpa med oss vin från restauranger hem nuförtiden! Inget man marknadsfört, men det lär vara sant och det är toppen, även om det förstås blir till restaurangpris 🙂

 6. Håller med dig Carita i frågan om alkohol. Jag behöver ingen ”storpappa” i regeringen som med största sannolikhet är helnykterist som skall bestämma ät mig när och var jag får tag i alkohol.
  SKÅL !

 7. Hej Carita ja här i Spanien är det tvärt om sprit kan man köpa över alt men inte tobak o cigaretter .Spanjorerna dricker men blir aldrig berusade för det tycker dom inte om jag ser sällan berusade Spanjorer har bara sett en dam som är alkoholist

  1. Finns nog säkert alkoholister överallt, men de kanske inte är lika synliga som i Norden?
   Att försäljning av tobak och cigaretter är reglerat där visste jag inte, de säljs kanske bara i tobaksaffärer? Små kiosker?
   Jag tycker själv inte heller om att bli berusad, det är alltså inte därför jag dricker, utan främst för att det finns så många goda viner 🙂

   1. Hej Carita ja goda viner är det gått om här och mycket billigare än i Finland kan köpa ett bra vin för 1euro .Cigaretter säljs i automater och speciella affärer

   2. Ja, det kanske går att hitta ett gott vin för en euro 😀 Cigaretter behöver jag inte, men tycker också att tillgängligheten och valfriheten borde vara samma inom alla EU-länder.

 8. Precis! I Tyskland köper man all sprit och vin i vanliga mataffärer. På systembolaget kan jag köpa allt jag vill ändå. De vill inte avskaffa systemets monopol. Det är nog enda anledningen att det finns kvar.

  1. Ja, man tror väl att folk ska supa ihjäl sig.
   Men åtminstone i Finland kan riksdagen såvitt jag vet rå på monopolet, men det kommer att ta tid.
   Vi fick lagen rejält uppluckrad nu vid årsskiftet så vi får nog vara glada för det 🙂

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.