Kanske bäst att föregå alla rykten

… då jag nu öppet berättat för nära och kära, vänner och arbetskamrater att jag fått en kallelse till fortsatta undersökningar efter mammografin.

Först hade jag tänkt att jag skriver om det här först efter att resultatet av lördagens undersökning kommit, det vill säga om ett par veckor.

Men sedan insåg jag hur fort ryktena går. Och då talar jag om rykten, det vill säga om hur ord jag sagt eller skrivit ner förändras på vägen och börjar leva sina egna liv.

Plötsligt tror någon att jag verkligen är illa däran. Jag kanske redan är dödssjuk i någons fantasi.

Min spetsgardin får bli symbolbild den här gången. Men jag känner igen sorg, så det här är inget sorgflor 🙂

I fredags fick jag ett telefonsamtal med besked om att jag ska in på nya undersökningar eftersom mammografin hade pekat på något som var avvikande.
Ultraljudsundersökning gjordes direkt på lördag, i Lovisa dessutom – fin service då radiologens bil finns på plats – och samtidigt togs under lokalbedövning en provbit. Både läkare och röntgenskötare var trevliga och sakliga.

Humor vill jag ha så jag säger att det, utgående från ljudet jag hörde, kändes som om en häftapparat gjorde jobbet då snittet sattes och provbiten togs.

Jag har ju alltid talat och skrivit om att det är bäst att vara öppen kring allt. Också lovat mig själv att om jag blir allvarligt sjuk så skriver jag om det här på bloggen, även om jag vet att många nyfikna läser och aldrig kommenterar. De kloka svar jag får här om andras erfarenheter, all tröst och uppmuntran – de uppväger allt.

Jag har redan fått massor av gensvar av andra som varit med om liknande upplevelser, då jag berättat om det här för närstående, vänner och bekanta.

Många säger att de kalkbildningar jag verkar ha är jättevanliga, och att en läkare inte säger NÅT överhuvudtaget om resultatet från en ultraljudsundersökning om det är så att han misstänker cancertumör.

Jag är vid gott mod. Resultatet av provtagningen kommer om två veckor. Och vilket det än är, så är det något jag inte kan påverka.

En direkt ”konsekvens” av undersökningarna och alla tankar kring dem är att jag slutar med vissa uppdrag och koncentrerar mig på tidningen Nya Östis. Vissa andra saker hinner jag också med, men jag behöver tid att planera och vill inte längre ha jobb som kräver att jag gör allt på stubinen, eller helst så att jobbet var gjort i går 🙂

54 reaktioner på ”Kanske bäst att föregå alla rykten

 1. Alltid oroligt när något inte är som vanligt. Hoppas dessa veckor går fort och att beskedet är positivt. Har haft lite sol idag så du får en solkram.

 2. Gjorde själv en extra koll efter mammografin i höstas. Nya bilder togs, ultra ljud plus en biopsi. Knölen var en ”fettkudde” som man tydligen kan få i brösten. Så jag kör inte med silikon i bröstet utan med en extra fettkudde 😄
  Hoppas att resultatet av din undersökning också blir en lättnad. För även om man inte oroar sig så spänner man sig omedvetet.
  Kramar ❤❤❤

   1. Visst är det! Vattencystor och kalkbildning var nyheter för mig. Bra att veta – då är det lättare att inte oroa sig i flrväg för sånt som ev dyker upp.

   2. En väninna sa att en läkare inte säger NÅT alls om dom direkt ser att det är en tumör. Men kalkbildningar lär det finnas massor av, alltså olika slag, så det är väldigt fint att det här undersöks ordentligt.

 3. Inte alls roligt med ett sådant besked … jag fick en extra kallelse bara ett par dagar efter en mammografiundersökning för ganska många år sedan. Jag fick då åka till Universitetssjukhuset i Linköping för vidare undersökning och provtagning. Jag var ganska skärrad, då en kusin till mig i samma veva opererats för bröstcancer …
  Jag minns lättnaden när jag fick beskedet att det inte var något! Hoppas nu att beskedet till dig är att det inte finns något att oroa sig för!
  Varm kram

  1. Ja, jag är inte särskilt orolig just nu.
   Och om beskedet är att det är nåt allvarligt eller att tilläggsundersökningar behövs, då är det så – jag får ta det som det är.
   Skönt att dela med sig och få många kramar och kloka ord som vägkost.
   Kram!

 4. Jag har upplevt en ca 3-årig rumba med undersökning på undersökning på bildtagning på bildtagning… Träffat fisförnäma läkare (de var mest manliga) och en radiolog som var som en mamma och lufsade omkring och pratade roligheter. Operation till slut, och resultat: synnerligen tät bröstvävnad. Varianterna är många. Känner på mig att du är en ödessyster!

  1. Ja, det är jag säkert på många sätt och vis, en ödessyster. Och det känns bra att kunna skriva och prata om allt – så öppet som möjligt.
   Vårdsystemet kommer ju fram här, men kanske man ska akta sig för att skriva om nåt negativt, tänk om man blir sämre behandlad då? Fastän det inte skulle få vara så.
   Men man har ju hört skräckexempel från äldrevården…

 5. Man blir alltid lite små nervös om man blir inkallad pånytt och då det är något osäkert,men bra att det kollas upp. Kram!
  Och detdär med rykten…i denhär lilla staden,man kanske släpper en liten när man går ut,men när man kommer till torget pratas det redan att man skitit på sej😉

  1. Hahahaaa! Det var verkligen den bästa och roligaste kommentaren på länge – det är SÅ sant!
   Ändå tänker jag alltid vara öppen och de som sprider falska rykten, eller säger något ogenomtänkt, de får skämmas själva.
   Jepp, känner att det är bra med vårt finska vårdsystem och att allt kollas upp!
   Kram!

   1. Inget fel att vara öppen,om andra inte kan ta hand om sitt liv för att istället börja leva andras så…de e nog deras bekymmer!!!Rätt av dej!

 6. Tycker du har helt rätt inställning! Troligen är det inget farligt alls och då hade du oroat dig alldeles i onödan. Tycker att det är otroligt bra att man i Finland följer upp allt så fort, till och med på en lördag. En väldig trygghet för patienten. För om upptäcker något så är det ju på ett tidigt stadium, vilket är nog så viktigt. Kram till dig! Och jag håller tummarna!

   1. Så fort man själv eller sjukvården misstänker en knöl -God eller elakartad – så ska undersökning göras i tre steg: Mammografi, ultraljud och biopsi. Finland verkar vara ett föredöme rent effektivt. En lördag – wow!!!
    Det hände mig för tio år sedan och då var det en vattencysta i det andra bröstet. Inte i det som fick en tumör senare.

   2. Visst är det bra med dessa undersökningar ❤
    Nu har alla tre gjorts på mig.
    Bara att vänta på svaret, med ett stort blåmärke på bröstet 🙂 Men värre kunde det vara.
    Kram!

 7. Vi ska hoppas å tro att allt reder upp sej! Jag håller tummar å tår för dej! Många kramar ti dej vännen!

 8. Oj! Vad bra att man kollar upp så snabbt och redan tagit ett prov, fantastiskt! Sen är det inte roligt att få beskedet att man ska utredas, men se möjligheterna i allt ❤ Du har helt rätt inställning! 😀
  Nu önskar jag dig lycka till och varm kram ❤

  1. Tack för kramen ❤
   Nu kan jag inte annat än vänta på telefonsamtalet, men jag är inte särskilt orolig.
   Behövs tilläggsundersökningar ska jag till Helsingfors senast i mitten av april.
   Jag känner tillit, vad som än händer.

 9. Jag ställer gärna upp och kramar dig – i varje fall virtuellt, hehe. Nu tror jag inte att det är något allvarligt. Du kan ta det lugnt och känna dig trygg i och med att man gjort en noggrann undersökning, bara utifall att….

 10. Det känns skönt att du är vid gott mod och tar det för vad det är i nuläget. Även jag hoppas och tror att det är något godartat och hur som helst så kan vi aldrig påverka något med att oroa oss. Kramar till dig ❤

 11. Jag är glad över att du inte verkar ha en katastrofhjärna – som så många andra.
  Tumme upp!
  Pratade just om det med en yngre person, varför man oftast tänker ”det värsta” i många situationer. Det kan ju lika gärna gå hur bra som helst.

  Ha det gott!

  1. Ja, det kan gå hur bra som helst.
   Men gör det inte det, om jag får ett negativt besked, är det heller inget jag kan göra något åt.
   Jag får lov att acceptera läget.
   Kram och ha det gott!

 12. Bra med vidare undersökningar! Högst troligt att det endast är kalkbildningar, men bra med biopsi! Har gått igenom detta jag också. Dock förvånar det mig hur länge du måste vänta på svar! Jag fick svaret om att allt var normalt redan följande dag! Hoppas du får svaret snabbare än så och inte behöver vänta så länge! Kram till dig!

  1. Två veckor innan svaret kommer, det tycks vara kö.
   Detsamma om det blir en ny undersökning, ytterligare minst två veckors väntan – så jag kan resa bort här emellan, får ny tid i Helsingfors tidigaste i mitten av april.
   Tack för ditt stöd – kram!

 13. Det är tydligen ganska vanligt att man blir extra kollad, jag har varit med om det och minns det inte med glädje, jag var jätterädd. Skönt att du inte är av den nervösa typen.
  Kram

  1. Ibland är jag väldigt nervös. Det beror på vad saken handlar om.
   Nu hinner jag också bli orolig – senare. Men i dag är jag lugn.
   Jag kan inte påverka nåt. Är det cancer så är det, är det inte blir jag förstås lättad och glad.

 14. Så jäkla bra med mammografin. Såklart jag dock förstår det är kämpiga veckor du har framför dig nu innan du får provsvar.
  Du kan också tänka som så att tack vare regelbunden mammografi upptäcks ju bröstcancer tidigt. Bröstcancer är inte detsamma som en dödsdom.
  Men framför allt……..det finns ju många andra förklaringar än att det är just cancer.

  Lätt såklart att säga du inte ska tänka alls på det här under de två kommande veckorna. Men du tycks ju tänka rätt. Fortsätt så.
  Styrkekram

  1. Tack för kramen! Jag har mycket att göra och tänker inte särskilt ofta på samtalet som ska komma.
   Det blir som det blir, inget jag kan påverka.
   Men klart att jag har böner om att det inte ska vara nåt allvarligt.
   Tilläggskontrollen blev ändå en väckarklocka för mig – jag ska stressa mindre!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.