Nu ryter jag till, säger ifrån

Tänk om vi alla kunde sprida glädje och ljus istället för misstänksamhet och lögner. Om vi kunde lyssna på varandra och stödja, sätta oss in i andra människors situation innan vi dömer.

Ett ljus som jag köpte på hantverkarmässan och som brinner så fint då det lämnar ett slags spetsskal efter sig.

Jag har börjat säga ifrån allt mer. Jag vill gärna vara snäll och omtänksam, men jag vill inte bli utnyttjad just därför.

Då jag åtar mig uppgifter jobbar jag hårt och tar ansvar. Jag behöver inte lysa som en stjärna och bäras upp av andra. Huvudsaken är att saker blir fixade.

Och jag försöker alltid komma ihåg att ge credit åt alla andra som är med i projekten – fastän det inte verkar vara ett särskilt vanligt östnyländskt fenomen att uppmuntra och tacka.

Otack är världens lön, heter det visst.

Men som sagt. Jag börjar allt mer säga ifrån. Rätt ska vara rätt.

Och något som jag är innerligt trött på är att många ännu tror att jag fortfarande sörjer skilsmässan. Hej hallå! Det är faktiskt över fem år sedan min ex-make träffade sin ”nya”, och jag har ett nytt bra liv.

Ibland får jag höra att vår tidning inte vågar skriva om vissa saker för att de hänger ihop med mitt förflutna. Att jag fortfarande är bitter och sätter käppar i olika hjul.

Det är nog helt andra personer som sätter käppar i mina hjul, ska jag säga. De som tydligen älskar att fortfarande gotta sig i det som de tror är en stor sorg som jag aldrig kommer över.

Nästa gång jag själv får höra nåt svammel i detta urgamla ärende tänker jag stiga upp och kräva skärpning av folk. Skaffa er egna liv och gräv inte i sånt som varit och farit i mitt.

34 reaktioner på ”Nu ryter jag till, säger ifrån

  1. Ja, alltså … jag blir så trött då det aldrig tar slut det där med att många tror att jag ännu gråter och är bitter.
   Jag är god vän med mitt ex och önskar honom och hans sambo lycka i allt. Skulle bara alla förstå att det är så.

 1. Hurra för att säga ifrån mer. Jag var alltid den som ofta blev utnyttjad. Den där snälla. Blev sen trött på det och lär mig mer och mer att tänka på mig själv.
  Jag vet ju inte vad som hänt eller vad du syftar till, men trist att folk ska lägga sig i!

  1. Jag har varit snäll nu i 56 år 😀
   Och fortsätter med det, för dem som förtjänar min snällhet, för godhet kan jag ju inte skriva, då tror nån jag blivit högfärdig.
   Här lägger sig folk i, det är småstadens förbannelse, men det finns mycket charm i den lilla staden också.
   Det enda jag kan göra är att säga ifrån.
   Tack för din kommentar, kul att du tittade in!

 2. Sitter och läser lite ikapp hos dig. Bloggen är väl inte prio ett just nu, jag har så många järn i elden.
  Lovisa verkar ju vara en liten mysig stad. Men varför har en del inte ett eget liv utan måste gnälla på andras? Hoppas du sträcker på dig och går stolt med ett leende på läpparna, fina Carita.
  Varm kram ❤

  1. Bloggen har inte varit prio ett för mig heller. Jobbet har tagit massor av tid eftersom influensa och annat gjort att folk är borta… Jag har tittat in hos dig bara sporadiskt just därför, men vi har ju WF-kontakt och FB finns 🙂
   Ja, jag vet inte – småstadens charm och förbannelse men nu har jag på riktigt fått nog och vågar säga ifrån och ställa frågan ”vad menar du” till dem som klankar.
   Kram och tack för att du är en fin vän med bra distans till allt ❤

  1. Det kommer stunder då enough is enough. Då man känner att folk bara skrattar bakom ens rygg och tänker att man är rädd och försynt.
   Var snäll mot dom snälla, tänker jag nu – men de som inte stöder mig och som inte känner mitt riktiga jag – ska inte heller få hoppa mig på näsan 🙂

  1. Tack, hade över hundra som läste på 45 minuter men nästan inga från mina hemtrakter som vågar kommentera med eget namn här, vare sig dom tycker lika eller olika. En del gör det dock via FB och det uppskattar jag, rakryggat bakom egen profil.

 3. Bra att du ryter till. Elak misstänksamhet, förklädd avundsjuka, skvaller – tänk att du inte kan få vara ifred! Antagligen bäst att undvika folk som vill en illa.
  Glad att du rak i ryggen säger Vad du menar och njuter av tillvaron!
  Flera ljus i decembermörkret önskar jag dig!
  Snart får vi hjälp av Lucia!

  1. Tack Nina! Jag har länge funderat på det, hur kan man undvika dem som vill en illa?… Jag tror för det mesta gott om alla, är nog lite blåögd så att säga, därmed lätt att utnyttja i olika sammanhang. Vi människor måste blir bättre på att prata om det här öppet, hur vi upplever andras bemötanden – våga ställa den ibland så svåra frågan ”vad menar du egentligen” då man känner sig sårad och påhoppad. Och påhopp får inte kvitteras med ett leende ”var nu inte så känslig, jag skämtade bara, ta det lugnt”.
   Kram!

 4. Du bekräftar min ”fördom” mot ordet ”snäll”. För mig är snäll lika med dum, tyvärr. Så är det bara.

  Att du ryter ifrån är verkligen dags. Vet inte om hela Lovisa läser din blogg, men med jämna mellanrum kommer du alltid tillbaka med antydningar till din skilsmässa. Då är det ju lätt för illasinnade personer (och det verkar finnas ganska många i Lovisa) att tro/anta/ta för givet att du fortfarande är bitter med mera över skilsmässan.
  Är uppväxt i en liten by som hade ungefär lika många invånare som Lovisa. Jag stack därifrån när jag var 17 och har bara återvänt två gånger sedan dess. Jag skulle aldrig stå ut i en sådan miljö där alla känner alla och tror sig veta allt som alla.

  Å med din fina och schyssta attityd mot dina kollegor så skulle du passa in perfekt här i Sverige. Varenda chefskurs som hållits de senaste 10-20 åren handlar om att ge beröm och dela med sig när man är chef.

  1. Vi har olika uppfattning om ordet snäll, jag tycker inte att det är ett skällsord.
   Inte vet jag heller om hela Lovisa läser min blogg, 636 var det i går, 529 i dag klockan 18.12. Det är inte hela Lovisa 🙂
   Det att jag skriver om skilsmässan betyder inte att jag är bitter och ledsen. Jag tror att jag har sagt och skrivit det många gånger… skilsmässan är en del av mitt liv. Inget jag måste hålla tyst om för att andra ska tycka att jag gör rätt.
   Men jag har inte på tre år skrivit att jag är ledsen för att han valde en annan, och jag har absolut inget emot kvinnan – det är DET folk inte tror på.
   Ibland känner jag dock lika som du, att jag skulle passa bättre in i en lite större stad, och kanske i Sverige eftersom jag redan bott där.
   Chefskurser har jag också gått, så det där med att berömma och tacka är inget nytt för mig – men här som jag bor är det vanligt att man ska förstå att man är bra utan att man nånsin får beröm. Man ska bita ihop, kämpa, vara försynt, inte tro att man är något och absolut inte säga ”det här är jag bra på” … så synd 😦

 5. Bra där!
  Att stå upp för sig själv är viktigt – man måste vara snäll mot sig själv också och inte bara mot andra…
  Kramar ❤❤❤

  1. Ordet ”snäll” är ett bra ord tycker jag, somliga tycker att man är dum i skallen då man är snäll.
   Nu går jag nästan och väntar på nästa situation då någon ska dra upp det där gamla grollet om att jag är bitter… Tänk att det finns så många som inte känner mig bättre.
   Skrämmande. Troligen för att de som vill mig illa har starka trupper bakom sig, de behöver inte ens vara många då.

 6. Bra skrivet! Stå på dig! Småstäder är charmiga, men har sina (skvaller)sidor. Trivs bra i en storstad där det är lättare att vara anonym. Men visst pratas det i storstäder också….! 🙄

  1. Jo, bägge städerna (stora och små) har sin charm och sina sämre sidor.
   Jag tycker om Lovisa men mycket förändrades tyvärr efter vår skilsmässa, tankarna om att jag fortfarande är bitter verkar inte ta slut, hjälper inte vad jag gör och säger 😦

   1. Nej, det är jag sannerligen inte 🙂 Vi talade med ett par väninnor om detta.
    Jag är ingen kändis heller. Men hur i världen kommer det sig att en del personer ännu fem år efter att han valde den andra kvinnan tror att jag gråter och motarbetar henne.
    Något är riktigt snett och sjukt här.

 7. Av någon anledning har otroligt många människor lättare att säga det negativa än det positiva. Har ofta undrat över det, att de negativa känslorna visas först hos ett litet barn kan inte vara förklaringen. Den lilla måste ju visa när hon inte mår bra, men när vi växer upp borde vi lära oss att alla mår bättre (även djur och växter) om vi pratar positivt med dem! Hur många människor hanterar sina hundar, katter, hästar med att endast ta upp det negativa med dem, egentligen? Men medmänniskor…?

  1. Tack för reflektionen, jag har också alltid varit intresserad av psykologi, fastän jag inte var så bra på det i skolan 🙂
   Folk gottar sig på bloggar också då folk mår dåligt, får cancer, skiljer sig, är ledsna av olika anledningar.
   Statistiken blomstrar!
   Men skriver jag att jag är lycklig och glad så ack, inte intresserar det så många då.

 8. Bra att du säger ifrån, du har verkligen ett gott hjärta så du förtjänar att bli bemött med respekt.Själv är jag också skild, och kommer bra överens med exet i dagens läge, men jag har glömt men förlåter det gör nog aldrig vissa saker.

  1. Tack för att du skriver under eget namn, rakryggat! Jag kommer också bra överens med exet, inga problem där – glömma kan man inte tyvärr, saker går inte och ska väl inte heller, raderas ur minnet. Men förlåtit har jag. Känner inget agg. Jag fick ett nytt liv, annorlunda men inte vet jag om det blev sämre sist och slutligen 🙂

   1. Jag fick också ett bra liv efter skilsmässan, vi har ju 3 barn tillsammans och det är där som jag inte kan förlåta vissa saker.Men det som varit får vi lämna och gå framåt så blir det bra.Ha en bra dag

 9. Jag skrev en kommentar här i söndags, men något hände precis när jag skulle skicka den och jag var osäker på om den hade hunnit iväg innan internet plötsligt lade av. Tydligen inte, för här är den ju inte i alla fall.
  Jag skrev ungefär det andra skrivit redan, så jag har inte mycket att tillägga nu så här i efterhand. Tycker i alla fall att det är jättebra att du säger ifrån! Förstår inte varför folk lägger sig i sånt de inte har med att göra … har man inget snällt att komma med är det bättre att vara tyst. De flesta i Lovisa är säkert snälla människor, men det är de andra som förstör … de är illvilliga och antagligen avundsjuka på att du klarar dig bra själv och har ett jobb du gillar …
  Heja dig Carita! Fortsätt att säga ifrån när det behövs!
  Kram ♥

  1. Tack snälla Anki, du ger mycket stöd ❤
   Ja, de flesta är snälla i Lovisa och varje gång jag som jag öppet berättar om saker som tynger, ageranden som gjort mig ledsen, får jag stöd.
   De som inte gillar mig är kanske inte så förfärligt många, men de kokar sin soppa som alltid puttrar.
   En varm kram!

 10. Varför är folk så brydda om ditt liv? Det är som om du vore en kunglighet 😉
  Jag tycker att du kommit som en fjäril ur din puppa efter skilsmässan. Fortsätt att leva! Och fortsätt irritera småsinta människor.

  1. Hahaaa! Nej! Jag är inte en kunglighet, vill inte vara, vill inte att nån ens ska tänka så!
   Men i en liten stad blir det ofta såhär, och jag vill gärna vara vän med alla men har tvingats lära mig att det inte går att vara alla till lags.
   Jag kan inte älskas av alla 😀
   Tack för att du följt mig länge och sett min förvandling.
   KRAM!

Glad för varje liten kommentar – ha en fin dag!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.